Ontspanningstherapie
Wanneer er gedurende langere tijd spanning/stress wordt ervaren kan dit leiden tot allerlei lichamelijke, psychische en emotionele klachten. Er is dan sprake van een verstoord evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, tussen (in)spanning en herstel. Het leren van en toepassen van ontspanningsoefeningen kan dan helpen het evenwicht te herstellen, waardoor de klachten verdwijnen.
Stress is een reactie van het centrale zenuwstelsel op een positieve of negatieve prikkel, waardoor het lichaam zich gaat voorbereiden op actie. Dat stelt ons in staat een prestatie te leveren, in actie te komen.
Na de geleverde prestatie/de actie ervaren we vermoeidheid, nemen rust en het lichaam herstelt zich. Een volkomen normale situatie. Er ontstaat pas een probleem als de stress te lang duurt en er geen of te weinig herstel plaatsvindt. Dan ontstaan er klachten op diverse gebieden:
- Lichamelijk: hoge bloeddruk, hartkloppingen, pijnlijke spieren en/of gewrichten, verhoogde spierspanning, hoofdpijn, maag- en darmklachten, slaapstoornissen, vermoeidheid.
- Psychisch: angstgevoelens, gedeprimeerdheid, lusteloosheid, passiviteit
- Emotioneel: prikkelbaarheid, huilerig, labiliteit, nervositeit, rusteloosheid
- Cognitief: verminderde concentratie, geheugenproblemen, afgenomen werktempo, verminderd relativeringsvermogen, moeite met aanpassen
Chronische stress kan leiden tot overspannenheid of burn-out.
Waaruit bestaat de behandeling?
Er zijn diverse methodes om te leren ontspannen. In overleg met u wordt bepaald welke methode voor u het meest geschikt is.
Wat kan er met ontspanningstherapie behandeld worden?
Ontspanningstherapie, het leren van ontspanningsoefeningen, kan helpen het evenwicht te herstellen. Lichaam en geest komen weer tot rust en de klachten verdwijnen. Tevens stelt het u in staat te voorkomen dat de klachten opnieuw zullen optreden doordat u geleerd heeft tijdig de signalen te herkennen van te veel stress/spanning. U bent daardoor beter in staat zelf de regie in handen te houden.
Een en ander vraagt van u wel een investering in tijd en oefening. Het bekende spreekwoord ‘oefening baart kunst’ is hier van toepassing. Aanvankelijk is het aan te bevelen de oefeningen dagelijks te doen gedurende ongeveer 20 minuten. Zo maakt u zich de oefeningen eigen en zult u op den duur het effect ervan gaan ervaren. Spanning die gedurende een langere periode is opgebouwd is niet ‘zomaar’ weer verdwenen. Als de klachten zijn afgenomen of verdwenen, is het verstandig regelmatig de oefeningen te blijven doen. Zo voorkomt u een herhaling, ook omdat u tijdig een eventueel oplopende spanning signaleert.